Toekomstige activiteiten

 

Zaterdag 17 juni 2023             - Streekproductenmarkt
Zaterdag 16 december 2023 - Kerstmarkt

 

Huidige activiteiten

Fietstochten rondom het museum
Klik op de naam van de fietstocht om de beschrijving te downloaden.

De nieuwste fietsroutes

Fietsroute Natuurpoort Wouwse Plantage - Natuurpoort Wouwse Plantage is het startpunt voor wandel- en fietstochten door het Landgoed Wouwse Plantage. Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig.

Fietsroute Waterpoort Batraafroute - De suikerbiet is geworteld op de eilanden Tholen en Sint Philipsland. De route heeft de naam “Batraaf”, afgeleid van het Franse woord “bettaraves” (suikerbieten). U fietst rond het eiland Sint Philipsland en via schorren- en slikkengebied naar het eiland Tholen.

Fietsroute Waterpoort De Galathé route - Het eiland Goere-Overflakkee is eveneens een belangrijk gebied voor de teelt van suikerbieten. Deze route laat u kennismaken met het zuidelijk deel van het eiland en start in Oude Tonge.

Fietsroute Waterpoort Gastelsche route - De Gastelsche route laat u de zeekleipolder zien waar de suikerbiet wordt geteeld in de gemeenten Steenbergen en Halderberge. De route start in Stampersgat waar in 1908 een suikerfabriek is opgericht. Heden ten dage is deze fabriek de modernste en grootste fabriek van Europa. U kan ook gebruikmaken van verschillende fietsveerpontjes.

Fietsroute Waterpoort Krammer-Volkerakroute - Deze route laat u het gebied zien dat is gelegen rondom de Krammer en Volkerak. De streek staat ook bekend om zijn vele forten. Tijdens de fietsroute passeert u verschillende sluizencomplexen. U kan ook gebruik maken van verschillende fietsveerpontjes.

Fietsroute Waterpoort Mark-Dintelroute - Deze route laat u het gebied langs de Mark-Dintel zien. Beide rivieren werden in vroegere tijden veelal gebruikt voor de aanvoer van suikerbieten per schip naar de verschillende suikerfabrieken die aan deze wateren lagen. De route is zeer afwisselend via beemden en dijken.

Fietsroute Waterpoort Markiezaatroute - De Markiezaatroute voert u vanaf Tholen over de Oesterdam, met elf kilometer de langste dam van de Deltawerken. Dit is een prachtige route met veel hoogteverschillen door de Brabantse Wal en zijn afwisselende natuur.

Fietsroute Waterpoort Schelde-Rijnroute - De Schelde-Rijnroute is een fietstocht die u vanaf Oud-Vossemeer langs het Schelde-Rijnkanaal leidt, ook wel De Eendracht genoemd. Het kanaal is een van drukst bevaren scheepvaartroute van Europa. Het is de kortste route van Rotterdam naar Antwerpen.

Fietsroute Waterpoort Suikerhoekroute - Benieuwd naar de geschiedenis van de suikerfabrieken ? Deze fietsroute gaat door de zeekleipolders van de gemeente Moerdijk en Halderberge. West Brabant staat al sinds begin van de 20e eeuw bekend als de suikerhoek. Het vertrekpunt is Zevenbergen.

 

Reeds bestaande fietsroutes

Watersnoodroute Moerdijk - Deze fietsroute leidt langs zichtbare sporen en monumenten van de Watersnoodramp 1953. Ook gratis af te halen in het museum of bij andere gastheren van Waterpoort.

Bloemendaalse polderroute - Van kakelverse eieren en eigen gebrouwen bier tot eerlijk vlees. Deze route neemt u mee langs streekwinkels in het oosten van Moerdijk en laat u genieten van al het lekkers uit deze regio.

Oude Appelaarse polderroute - Van heerlijk geurende broodjes tot echte boerenkaas. Deze route neemt u mee langs streekwinkels in het midden van Moerdijk en laat u genieten van al het lekkers uit deze regio.

Ruigenhilse polderroute - Van zelfgebakken taart en vers gemalen meel tot echte boerderijfriet. Deze route neemt u mee langs streekwinkels in het westen van Moerdijk en laat u genieten van al het lekkers uit deze regio.

Fietsroute Timberwolf - Treed in het spoor van de de ‘Timberwolf’, de Amerikaanse 104de Infanteriedivisie die in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de Brabantse Westhoek bevrijdde in november 1944.

Fietsroute West Riding - Stap op uw fiets en treed in het spoor van de geallieerde bevrijders van Noordwest-Brabant. De route voert u van Willemstad via Klundert richting Fijnaart en weer terug naar de vestingstad. Onderweg kom u niet alleen bunkers tegen, maar ook legerbegraafplaatsen, herinneringspanelen en vele andere plekken die herinneren aan de woelige oorlogstijd.

Fietsroute 1ste Poolse Divisie - Deze fietsroute is een van de fietsroutes ter herinnering aan de bevrijding van Noordwest-Brabant in november 1944. De 1ste Poolse Pantserdivisie bevrijdde, onder leiding van generaal Maczek, het oostelijke deel van de Brabantse Westhoek.

Kuieren door Klundert
Een historische stadswandeling door Klundert van ongeveer een uur. De wandeling is volledig bewegwijzerd met route- en informatieborden en geschikt voor recreatieve wandelaars en rolstoelgebruikers. U kunt de route verkrijgen in het museum. Of downloaden.

 

Verlopen activiteiten

TV-documentaireserie Suikerhoek
Serie over de unieke Brabantse suikerindustrie in West-Brabant. Een zoete serie die dankzij de prachtige beelden op je netvlies blijft plakken. Met suikerbaronnen, historisch materiaal, arbeidsomstandigheden toen en nu en de innovaties van deze eeuw.
Suikerhoek is een tiendelige documentaireserie van Raoul de Zwart, uitgezonden via Omroep Brabant vanaf 1 september tot 3 november 2020. Speelduur 17 min. per aflevering. Zie verder bij Omroep Brabant, bekijk de introductie op YouTube of lees de inleiding van Raoul de Zwart.

Rabo ClubSupport
U heeft ons museum ook dit jaar weer geweldig gesteund met de actie Rabo ClubSupport. Onze hartelijke dank daarvoor. Lees verder...

Expositie Suiker
Van april tot oktober 2019 exposeerden cursisten van Marleen Vinke in het Nationaal Vlasserij- en Suikermuseum in Klundert zo'n 24 werkstukken over het thema Suiker. Lees verder...

Streekproductenmarkt - Kraampjes op het voorterrein. Lees meer...

Opening Watersnoodroute. Lees meer...

Tentoonstelling “Zonder boer geen voer” Lees meer...