Het Museum

Museum over vlas, de vlasverwerking en de suikerindustrie

Het museum is gevestigd in een gerestaureerde domeinboerderij, heeft een ruime ontvangstruimte en twee grote expositieruimtes, genaamd de "Vlasserij" en de "Suiker". Alle bezoekersruimten zijn toegankelijk voor rolstoelen.

De Vlasserij

In de vlasserij demonstreren vrijwilligers, die jarenlang in de vlasserij werkten, het verwerkingsproces van vlas tot linnen met authentieke werktuigen en gerestaureerde machines. Zij demonstreren de zware lichamelijke arbeid van de vlasserij door de vlasstengel te repelen, te roten, het braken, zwingelen en tot slot te hekelen. U maakt kennis met het hele proces van lijnzaad tot vlaslint, zoals dat vroeger plaats vond.

De individuele bezoeker wordt rondgeleid door een ingesproken rondleiding (luistergids).
Ook worden de verschillende bewerkingen gedemonstreerd op kleine filmschermpjes.

De Suiker
In de suikerexpositie, begint de rondleiding met het verhaal van de oorsprong van het suikerriet en de suikerbiet, in beeld gebracht met een drieluik van de wereldkaart en een reusachtig met de hand geborduurd wandkleed waarop het hele oogst- en verwerkingsproces op artistieke wijze is uitgebeeld.

Onze medewerkers leiden u door de expositie langs authentieke voorwerpen,   displays van het productieproces en vitrines met oude suikerproducten in originele verpakking.

Demonstraties en rondleidingen alleen voor groepen op afspraak.
De individuele bezoeker wordt rondgeleid door een ingesproken audiotoer en de demonstraties worden op kleine filmschermpjes vertoond.

De ontvangstruimte


In de grote ontvangstruimte worden de bezoekers ontvangen en genieten van een kopje koffie of een andere consumptie. Dit kan zowel vóór of na het bezoek aan de exposities.
Tijdens de openingsuren is er een doorlopende filmvoorstelling op het grote televisie scherm.
Met het filmkeuze systeem heeft u de mogelijkheid om leerzame historische films te kiezen.

Arrangementen
Het museum biedt groepen vanaf tien personen diverse arrangementen, met of zonder koffie, met of zonder gebak, met een lunch, een high tea. Als afsluiting kunt u kiezen voor een rondrit met gids door de westhoek van Brabant. Ook een historische stadswandeling met of zonder gids door Klundert behoort tot de mogelijkheden.

Dagtocht: Het verhaal van vlas en suiker
Museumbezoek, koffie met gebak, rondleiding, demonstraties, lunch en rondrit met gids door de Westhoek van Brabant met een kort bezoek aan Willemstad, het vestingstadje aan het Hollands Diep.

Folder Vlasserij-Suikermuseum